Ik krijg nog regelmatig te horen: "Ja zo reageert dat paard vast altijd. Wat is daar nu bijzonder aan? "Begrijpelijk, wanneer je niet bij de verschillende coach sessies aanwezig bent en zelf ervaart hoe anders iedere sessie verloopt. Daarom deel ik graag het verhaal van de sessies met Marjan.
Marjan is een leuke meid van 25. Mijn eerste indruk is dat ze een timide meisje is. Tijdens het intakegesprek vertelt ze dat ze al een hele weg achter de rug heeft. Na een burn-out, een depressie, het stoppen met haar opleiding en een relatie die op de klippen is gelopen, heeft ze begeleiding bij een psycholoog gezocht. Deze heeft haar goed geholpen en ze heeft haar leven weer een heel stuk op de rit. Maar in haar nieuwe relatie loopt ze toch steeds tegen dezelfde dingen aan. Nu deze relatie onder zware druk staat, wil ze hier graag aan werken en dat heeft haar bij mij gebracht. Marjan heeft last van verlatingsangst en is altijd bang dat haar vriend bij haar weggaat. De laatste tijd zijn er veel ruzies en haar gevoel wordt steeds sterker. Terwijl ze hierover praat zie ik Marjan steeds meer veranderen in een klein onzeker meisje. Ze vertelt dat dit ook gebeurt wanneer er een discussie ontstaat. Ruzie vindt ze vreselijk en ze vindt het moeilijk haar grenzen aan te geven. Het resultaat is dat haar vriend steeds slechter naar haar luistert en steeds minder rekening houdt met haar. Dit roept weer depressieve gevoelens bij haar op.
We stappen de ring in en ik vraag haar om contact te maken met Hamlet. Tot mijn verbazing draait de pony zich direct om en loopt bij Marjan weg. Marjan staat verslagen in de ring. Op mijn vraag hoe dit voor haar is, komen onmiddellijk de tranen: "dit is dus precies waar ik bang voor ben, ze wil me niet" Wat Marjan ook probeert de pony heeft geen interesse. Wanneer ik nog wat doorvraag over de ruzies, zegt ze dat dit voor haar voelt alsof er een dreiging op haar afkomt. Wanneer ze dit uitspreekt, loopt Hamlet achteruit recht op haar af. Marjan springt geschrokken achterruit en geeft hiermee de pony vrij baan. Hamlet had de situatie niet duidelijker kunnen spiegelen. We besluiten in deze sessie eerst aan de slag te gaan met hoe ze zichzelf opstelt in discussies. Andere onderwerpen pakken we in volgende sessies aan. Met de oefening "perceptuele posities" laat ik haar een discussie nogmaals voeren vanuit de verschillende posities: zichzelf, haar partner en objectieve waarnemer. De pony vindt het nog steeds allemaal best en observeert ons van een afstand. Marjan ziet zichzelf vanuit de objectieve waarnemerspositie en ziet dat haar houding die van een slachtoffer is. Vanuit de positie van haar partner ervaart ze dat deze houding de ander "macht" geeft. Ik vraag haar het gesprek nogmaals te voeren, maar nu met een lichaamshouding en stemgebruik die kracht uitstralen. Het heeft enige oefening nodig, maar ze krijgt het voor elkaar. Op dat moment besluit Hamlet bij Marjan aan te sluiten. Voor haar is dit het bewijs dat wanneer ze zich sterker opstelt er meer respect voor haar is en er een betere verbinding ontstaat. Met deze zelfkennis kan ze zich verder gaan ontwikkelen.
Wanneer Marjan voor de tweede sessie komt, zie ik een verandering bij haar: ze straalt meer zelfvertrouwen uit. Ze vertelt dat ze het geleerde steeds meer in praktijk brengt. De discussies zijn er nog wel, maar ze kan zich steeds beter staande houden en haar grenzen aangeven. Nu ze van hem andere reacties krijgt, wordt haar angst dat hij haar gaat verlaten, ook langzaam minder. Ik vraag haar de ring in te gaan. In tegenstelling tot de vorige keer, komt Hamlet in een rechte lijn op haar aflopen. Ik vraag Marjan om rondjes te gaan lopen. Hamlet volgt haar op de voet. Staat Marjan stil, dan staat Hamlet stil. Draait ze om, dan draait Hamlet om. Er is vandaag vanaf het eerste moment een intense verbinding tussen de twee. Ik zie Marjan stralen en nog meer groeien. Wat een vooruitgang!